top of page

Eurovision’un İngilizce ile İmtihanı: Fitne, Fücur, İsveç

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2023

Serimizin ilk yazısı ile karşınızdayız. Bu yazımızda 1974 ve 1975 yıllarını ve bu yılların birincileri İsveç ve Hollanda'dan bahsedeceğiz.

Eurovision resmi dil kuralı dönemini tarihinde 2 kez yaşadı. İlki 1966-1973 yılları arası. İkinci dönem ise daha uzun: 1977-1998. Bu tarihler haricinde katılımcı ülkelerin şarkılarında herhangi bir dil kısıtlaması olmadı.


Eurovision’un Yaramaz Çocuğu İsveç

Hem bu yazımızda hem de serimizin ilerleyen yazılarında İsveç’ten bol bol bahsedeceğiz. Fakat ABBA’nın Waterloo zaferine geçmeden önce bu yazının konusu olan dil kuralının yarışmaya ilk kez getirilmesinde İsveç’in rolüne değinelim.


Katılımcı ülkeler 1956 yılından beri herhangi bir kural olmaksızın zaten kendi resmi dillerinde yarışmaya katılmaktaydı. Yazılı olmayan bu kuralı ilk kez İsveç 1965 yılındaki yarışmada bozdu. Yarışmaya Ingvar Wixell’in seslendirdiği "Absent Friend" adlı İngilizce şarkıyla katılan İsveç yarışmayı 10. sırada bitirdi: https://www.youtube.com/watch?v=Ab5HKubM9sA&t=42s İsveç’in yaptığı bu hamle EBU’nun yarışmaya ilk kez tüm katılımcı ülkeler için resmi dil kuralını getirmesiyle sonuçlandı.


1974 İsveç – Waterloo – ABBA

EBU, İsveç’ten dolayı getirdiği resmi dil kuralını 1974 yılındaki yarışmada kaldırır kaldırmaz İsveç’in yarışmayı kazanması ve kazanan grup ABBA’nın dünyaca üne kavuşması nasıl bir ironidir a Eurofanlar!? Peki, İngilizce açılımını yıllar önce yapmış ilk ve tek ülke olan İsveç’in Mr. and Mrs. Brown’ların ülkesi Birleşik Krallık’tan 0 puan alması...? Bi acayip yılmış 1974.


1974 yılında kaç ülke İngilizce şarkı ile yarıştı hemen bakalım:

Katılımcı ülke sayısı: 17

İngilizce ile katılan ülke sayısı: 5

İngilizce şarkı oranı: %29


1975 Hollanda – Ding-a-Dong – Teach-In

Eurovision Şarkı Yarışması’nın 20. edition’ı ve Hollanda’nın 4. zaferi. O tarihe kadar ortalamada 5 yılda 1 zafer kazanma istatistiği ile bu konuda kaşarlanmış gibi görünen Hollanda’nın 1. olma konusunda beli uzun süre maalesef doğrulmadı.


1975 yılı Hollanda için “Eh bi kez daha kazandık. Daha önce 3 kez kendi dilimizde kazanmıştık zaten bu ne ki? Peh.” sıradanlığında olsa da bizler için özeldi. Bir Türk Eurofan “1975” dendi mi o sırada ne yapıyorsa yapsın arka planda Melih Kibar’ın bestelediği Çoban Yıldızı’nın Semiha Yankı’nın seslendirdiği Seninle Bir Dakika’ya karıştığı gaipten sesler duymaya başlar. Sizler de iyi bir Eurofan olursanız sadece bunları değil belki Cici Kızlar’ın Delisin’ini ve Ali Rıza Binboğa’nın Yarınlar’ını duyabilirsiniz.


1975 yılındaki İngilizce istatistiğine de bi bakalım:

Katılımcı ülke sayısı: 19

İngilizce ile katılan ülke sayısı: 6

İngilizce şarkı oranı: %32


Dil kısıtlamasının olduğu yıllarda İngilizce şarkı oranı Birleşik Krallık ve İrlanda’nın şarkılarıyla %11 civarındayken dil kısıtlamasının kalkması ile birlikte her yıl %30-%35 civarında gerçekleşti.


-) Dil kısıtının olmadığı 3 yıllık dönemde (1974-1975-1976) kazanan tüm şarkılar İngilizce’ydi.

-) İsveç, Norveç, Finlandiya ve Hollanda dil kuralının kaldırılmasını affetmeyip her sene İngilizce şarkıyla yarışmaya katıldılar.

-) Eurovision’daki BFF’imiz (Best FRENEMY Forever) Yunanistan ilk kez yarışmaya 1974 yılında katıldı.

-) Seninle Bir Dakika’nın bir de İngilizce versiyonu bulunuyor: https://www.youtube.com/watch?v=ckJQzWouf4o

-) Kural olmaksınız hiçbir ülke anadili dışında bir dil ile şarkı söylemezken İngilizce şarkı ile yarışmaya katılıp bu yüzden tüm katılımcı ülkeler için 8 yıl süren resmi dil kuralı gelmesine neden olan, 1974 yılında sadece müzikal anlamda değil ticari anlamda da dünyaca başarılı bir müzik grubu çıkaran, özellikle geçtiğimiz son 10 yıllık dönemde ticari şarkı başarısını her yarışmada perçinleyen İsveç, yarışmayı fazla “ticari(!)” bulduğu için resmi dil kuralının hala bulunmadığı 1976 edition’ına katılmıyor.


Evet sevgili Eurofanlar. İlk yazımızın burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımızda bahsettiğimiz iki şarkıdan hangisini daha çok beğeniyorsunuz? Buyrun anketimize:

Favoriniz?

  • 1974 İsveç - Waterloo - ABBA

  • 1975 Hollanda - Ding-a-Dong - Teach-In

Gelişmelerden haberdar olmak için bizleri aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilir, sitemize üye olabilir ve forumumuza katılabilirsiniz:


Yazımızı beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. Herkese bol Eurovisionlu günler.


Kaynaklar:


110 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page